Onafhankelijk Gratis nummerbehoud
Alle providers Alle abonnementen

Wat is het verschil tussen 3G en 4G internet

3G of 4G internetBijna elke provider biedt tegenwoordig gratis 4G aan, wat is echter het verschil tussen 3G & 4G? Enkel Ben geeft je nog de keuze om te kiezen tussen 3G & 4G.

Verschil tussen 3G en 4G internet

In Nederland maken de meeste mensen gebruik van mobiel internet op de telefoon. Een groot gedeelte van deze groep gebruikt 4G internet, de rest gebruikt 3G internet. Het type internet die je gebruikt heeft invloed op de downloadsnelheid. De downloadsnelheid van 3G internet is immers veel lager dan de downloadsnelheid van 4G internet. De downloadsnelheid bij 4G is hoger omdat deze technologie nieuwer is dan 3G. In vergelijking met 3G internet is 4G internet bijna 20x zo snel. De maximale downloadsnelheid van 3G internet is 14,4 Mbit/s. Bij 4G internet kan je snelheden bereiken van 300 Mbit/s.

Voordelen van 4G

Naast een hogere internet snelheid heb je als consument meer voordelen van 4G internet. Het grootste voordeel is dat je bijna overal bereikbaar zal zijn in Nederland, met 4G ben je beter bereikbaar op dichtbevolkte gebieden & dunbevolkte gebieden. Dit voordeel heb je niet bij 3G. Daarnaast kan je bij 5 providers momenteel ook via 4G bellen, dit heeft als extra voordeel dat de kwaliteit van het gesprek veel hoger is. Tevens duurt het opzetten van het gesprek ook minder lang.

Gebruik van 3G niet goedkoper

Alle providers behalve Ben bieden je tegenwoordig gratis 4G aan, vroeger was dit een betaalde optie. Ben biedt wel 4G aan, echter moet je hiervoor 1 euro extra per maand betalen. Voor een klein aantal consumenten kan dit voordelig zijn, bijvoorbeeld als je huidige telefoon goed werkt én deze geen 4G aan kan. Dan kan het voordelig zijn om een abonnement zonder telefoon af te sluiten bij Ben. Het overgrote deel van nieuwe telefoons ondersteund 4G, ook budget telefoons ondersteunen 4G. Het gebruik van 4G heeft daardoor veel voordelen en weinig nadelen. Mobiele providers hebben ook aangegeven in de toekomst te stoppen met 3G ondersteuning.

Abonnement zonder telefoon bij